Wednesday, June 2, 2010

iman itu bukan pada pakaian!

pernah tak korang dengar statement yang begini.....

"sembahyang tunggang terbalik tapi tak pakai tudung baik x payah" @
"harap je pakai tudung tapi gatal gak"

banya lagi statement lain kan yang biasa kite dengar pasal pakaian ni..terutama perempuan! ade orang tak nak pakai tudung sebab kata
"pakai tudung tapi baju ketat pon tak guna" @
"pakai tudung tapi mengumpat pon tak guna"

selalu dengar kan??
aku ade sorang kawan lelaki. dia ade awek yang free hair. ak tanye, knapa kau suka perempuan
free hair?? jawapan dia harus la klise gitu..."kalau pakai tudung tapi jahat tak gune gak bhai..."aku diam je...tapi dalam hati aku fikir, lebih baik perempuan pakai tudung tapi jahat daripada perempuan x pakai tudung n jahat pulak 2...kn??sekurang2nya, kalau wat bini pon, bab ajar pakai tudung da settle satu. ringan sikit beban ko bhai...

tapi, secara jujurnya, kawan2 aku yang free hair mulutnye lebih baik dari yang pakai tudung..bukan prejudis ye tapi itu yang aku nampak.

so, kalau korang tergolong dalam golongan yang suke judge orang dari luaran, tolong rentikanlah..kalau jumpe kawan free hair tapi baik, tarik la diorang slow2 pakai tudung. kalau ade kawan pakai tudung tapi mulut puaka, ajak la die tambah pahale skit jage mulut tu baik2...

sebab???tak pakai tudung tu satu dose..bermulut jahat tu pun satu dose.kalo ko ni perempuan yang tak pakai tudung dan bermulut jahat lagi la double dose!!kn??

napa tibe2 bagi khutbah rabu ni??sebab ustaz cakap kite hidup ni untuk amar ma'ruf nahi mungkar...so, kekadang selitkan cite cmni ok gak kn..hehehe...peace yawwwww!!


p/s: aku pon on off tudung gak!!bile la nk tobat.....*sigh!

1 comment:

  1. sokong pe kau ckp...aku pon slalu pk cmtu..haha

    ReplyDelete